Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Ez a cikkem elsősorban azokhoz szól, akik most, vagy a jövőben tervezik megnyitni a vállalkozásukat.

Nagyon gyakran tapasztalom (az újonnan induló kft-k, bt-k, egyéni vállalkozások több mint háromnegyedénél), hogy a könyvelés kérdésével csak az alakulás után kezdenek el foglalkozni, és ez egyaránt igaz Budapest, Tatabánya esetén, vagy az ország más városaiból érkező ügyfeleknél is.

Teljesen igazat adok annak a gondolatnak, hogy a könyvelés gyakorlati lépéseire tényleg csak a megalakulás után van szükség. Viszont pénzben sokat, nagyon sokat jelenthet az, ha már a megalakulás előtt elmegyünk konzultálni a könyvelőirodába, vagy ugyanezt legalább telefonon megbeszéljük. Ráadásul a Helyben-Távban Könyvelőiroda esetén az ilyen konzultáció teljesen ingyenes.

Mit adhat hozzá a könyvelő az induló vállalkozásunkhoz?

  • A könyvelő segíthet kiválasztani, hogy az indulás hónapjaira milyen gazdasági társaságként, vagy éppen vállalkozóként érdemes elindulnunk, mikor fogunk tervezetten a legkevesebb adót fizetni ebben az időszakban. (A KATA, nem KATA, ÁFA-kör, ÁFA-mentesség, Bt vagy Kft kérdése nem mindig egyértelmű, és az ilyen választáson sok tíz- vagy százezer forint múlik.)
  • A könyvelő tanácsot ad arra vonatkozóan is, hogy ha ÁFA-körös akar lenni valaki, akkor milyen opciókat kell választania. Rossz választás esetén sok százezer forintnyi áfát kénytelen az ügyfél akár egy éven keresztül is megelőlegezni az államnak, amíg ezt a választását leghamarabb megváltoztathatja.

Ebből – gondolom – egyértelmű, hogy javaslatom szerint mindig az alakulás előtt keressük fel a könyvelőiroda vezetőjét. Mint írtam, ez nálunk egy teljesen ingyenes konzultáció. Éljen vele!