Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Több budapesti könyvelőiroda vezetőjétől vagy munkatársától hallottam ilyen véleményeket: “Ha a kft kereskedéssel foglalkozik, akkor nincs értelme az ÁFA-mentességnek.” Vagy ilyet: “Még soha nem hallottam ÁFA-mentes kereskedő cégről.”

Nos, ez utóbbi könnyen lehet igaz, hiszen mindegy, hogy a könyvelőiroda Budapest, Tatabánya vonzáskörzetében van, vagy máshol, ez egy általános könyvelői vélemény. Hadd vizsgáljam meg ezt a “kőbe vésett” szabályt közelebbről.

A tények, amikből ki kell indulnunk, ezek: A jelen cikk írásakor az ÁFA-mentesség korlátja évi maximum 8 millió Ft-os bevétel. Egy kereskedő kft haszonkulcsa általában jóval kisebb, mint egy szolgáltató kft-é. A szolgáltató cégek bevételének jóval nagyobb része tud a haszon lenni, ha a hasznot így definiálom: a bevételekből le kell vonni az értékesítéshez közvetlenül társuló költségeket. Például a munkabér nem közvetlenül társul az értékesítéshez, így azt a haszonból fedezi a cég.

Könyvelés szempontjából láthatjuk, hogy az értékesítéshez közvetlenül társuló költségek jellemzően áfás költségek (pl. áru, anyag beszerzése, szolgáltatások igénybe vétele), míg a haszonból még fizetendő költségek (pl. munkabérek), és maga a tiszta haszon jellemzően nem igényli ÁFA fizetését.

Könyvelés után egy jellemző arány a haszonra egy szolgáltató kft-nél 70%, míg egy kereskedő kft-nél 30%. Teljesen igaz így, hogy “elegendő” hasznot nehéz elérni úgy, hogy a bevételek éves korlátja 8 millió Ft. Sok olyan vállalkozás van azonban, akik a havi 200.000 Ft-os haszonnal, főleg induláskor, elégedettek. (Például egy induló webáruház.) Csak nekik opció tehát az ÁFA-mentesség. Mi éri meg jobban nekik, az ÁFA-mentesség, vagy az ÁFA-körbe bejelentkezés?

A válasz, még ha meglepő is: a fő ügyélkörük határozza meg azt, hogy melyiket érdemes választaniuk. Ha a fő ügyfélkörük a lakosság (aki semmit nem tud kezdeni az áfával, csak kifizeti azt), akkor a kft úgy jár jobban, ha maga is ÁFA-mentes. Ha a fő ügyfélkörük a cégek, akkor tényleg legyen áfás a cég. Miért?

Hasonlítsuk össze a lakosságnak értékesítő kft hasznának alakulását, ha a kft ÁFA-mentes vagy ÁFA-körös, és az összes bevétele (utóbbi esetben ÁFÁ-val együtt) évi 8 millió Ft. Mivel lakosságnak értékesítünk, így a lakosság szempontjából akkor tudjuk ugyanazt az árat tartani, ha áfa-mentesen vagy áfásan is ugyanazért a bruttó árért kínáljuk a termékünket. Könyvelés után az ÁFA-mentes vállalkozó haszna havi 200 ezer Ft lesz, az ÁFA-körösé pedig 157 ezer + ÁFA (a cikk írásakor az ÁFA mértéke 27%). Könnyen belátható, hogy az áruk beszerzésének ÁFA tartalma nem oszt, nem szoroz, könyvelés után e tekintetben nincs különbség a kétféle vállalkozás között. Az ÁFA-körös vállalkozó a haszon után keletkező 43 ezer forintnyi áfát is befizeti az államnak, tehát pontosan ennyivel jobban jár az havonta, aki inkább az ÁFA-mentességgel indítja el a kereskedő vállalkozását, HA főleg lakosságnak tervez értékesíteni.