Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

2018. július 1.-től kötelező a 100.000 Ft-nyi ÁFÁ-t meghaladó számlák jelentése a NAV-hoz. Ezzel kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot megosztani a mai bejegyzésben.

A törvénykezőnek egyértelműen az a célja, hogy az összes online kiállított számlát azonnal lássa a hatóság, és ez járuljon hozzá a gazdaság fehérítéséhez. Ennek első lépéseként vezették be a jelentős összegű áfát tartalmazó számlák kötelező lejelentését. Ha már megvan a technológia mindkét oldalon – a hatóság és az online könyvelés programok és számlázó programok között -, nem lesz megállás, már csak az a kérdés, hogy mikor jön el a következő lépés.

Néhány előzetesen elhintett információ ellenére a regisztráció, aminek során el lehet jutni a technikai azonosítóig, most még nem kötelező azoknak, akik nem állítanak ki ilyen áfa tartalmú számlát. (Például alanyi mentes vállalkozók, vagy kis összegű termékeket forgalmazó webáruház tulajdonosok.)

Végül figyeljünk oda, hogy az online számlázó programok között vannak olyanok, amelyek látszólag eleget tesznek az online adatszolgáltatás követelményének, de a gyakorlatban még nem működik megbízhatóan, vagy nem működik egyáltalán ez a funkció náluk. Érdemes telefonon tudakozódni náluk. Ha van, akit igazán érint a számlázás és könyvelés országosan, akkor ők azok.