Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Könyvelőirodánk fő bankként áttért a Wise (korábban TransferWise) szolgáltatásainak használatára. A Wise használata olyan előnyöket hoz a banki költségek megtakarításában és a havi könyvelés egyszerűsítésében, amik miatt feltétlenül ajánljuk az ügyfeleinknek is:

  1. A Wise egy online bank, azoknak ajánlott, akik nem személyesen bankfiókban szeretnének ügyeket intézni. A havi számlavezetési díja ingyenes. Mind a magánszámláké, mind a vállalkozói, vagy céges számláké. Igaz, egy egyszeri, jelenleg kb. 15000 Ft-os számlanyitási díja van a forintos/devizás bankszámlaszám megigénylésének.
  2. Forint bankszámlaszám megléte esetén a vállalkozói számlánkra ugyanúgy néhány másodperc alatt fogadhatunk utalást, mint más magyarországi bankoknál. A mi utalásunk is ugyanúgy pár másodperc alatt célbaér magyar bankszámlákra. (Időnként késedelem előfordul.)
  3. A Wise utalási díja jelenleg (2022-ben) összegtől függetlenül 85 Ft, ami töredéke a szokásos itthoni banki díjaknak. (A pénz fogadása díjmentes.) Az utalási díj fix, és nem terheli a magyarországi tranzakciós adó sem, mert a Wise egy külföldi (belgiumi székhelyű) bank! (2022. második felében történt törvényi változással ez a kedvező helyzet meg fog szűnni.)
  4. Különösen hasznos a Wise használata azoknak, akik külföldre is utalnak néha, vagy kapnak onnan pénzt. Nem kell megfizetni ugyanis a magyar bankok magas átváltási díját: középárfolyamhoz közel tudunk váltani.
  5. A Wise használatában az egyik legnagyobb előny a könyvelés egyszerűsödése. Míg más bankoknál ez nem jellemző, itt a bankszámlakivonatok letöltésére, és akár automatizált felhasználására is lehet könyvelői meghatalmazást adni: így az ügyfélnek egyáltalán nem kell letöltenie és továbbítania a könyvelő felé a havi bankszámlakivonatait. (Az automatikus adatfeldolgozás opció csak nagy forgalmú ügyfeleknek, különdíj mellett elérhető.)

További tudnivalók a Wise számlák használata esetén:

  1. A Wise külföldi bank, ezért a cégeknek a használatát be kell jelenteniük a NAV felé (az egyéni vállalkozóknak nem kell bejelenteniük). Ezt a könyvelő végzi, csak jelezni kell felénk.
  2. Hasonló okból a cégeknek és az áfakörös vállalkozóknak szükséges emellett fenntartaniuk egy magyarországi bankszámlát is. Nem vagyunk kötelesek használni azonban ezt a másik hivatalos magyar bankszámlát, csak fenn kell tartani. Ez lehet ezért akár egy teljesen ingyenesen fenntartott Gránit Bankos üzleti számla is (ahol a számlanyitás is ingyenes).
  3. A Wise magánszámlánkat NEM használhatjuk másoktól pénz fogadására úgy, mint egy másik magyar bankszámlát. A pénzmosási szabályok miatt csakis másik banknál vezetett saját számlánkról utalhatunk pénzt a Wise magánszámlánkra. Utalni viszont tudunk másoknak a magánszámlánkról is. A vállalkozói számlák azonban teljes körűen használhatók üzleti célra, és a vállalkozói számlánkra érkező pénzt is le tudjuk utalni akár a Wise magánszámlánkra, akár másik banknál vezetett magánszámlánkra. Ingyenesen lehet igényelni az ügyvezetőnek bankkártyát, és bármelyik automatából fel tudunk venni pénzt. Az ATM felvétel díja 2%, de havonta az első kb. 80.000 Ft felvétele díjmentes.
  4. Egy használati korlát, hogy a Wise-os forint számlánk nem tud külföldről pénzt fogadni, így nem lehet pénzt fogadni külföldi számlákról sem, pl. Paypal vagy Revolut. Ha ilyen utalásokat várunk, ahhoz másik magyarországi számlánkat, vagy Wise devizaszámlánkat kell megadjuk.

A Wise regisztrációhoz használja a következő linket: Wise (korábban TransferWise) számlanyitás

A felső menüsorban jobb oldalon található a Regisztráció link. Mind az egyéni vállalkozók, mind a cégek céges fiókot nyissanak, és alább a ‘Céged bejegyzési helyénél’ válasszuk ki: Hungary. A további lépésekben a hitelesítéshez fel kell majd tölteni a személyes és vállalkozói okmányok másolatát, de nem kell személyesen bemenni egy fiókba egyszer sem. A Wise-nak van (volt?) magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálata: 06-1-808 8796 .