Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Átértékelődni látszik a könyvelés szerepe – legalábbis a kormány szemében. Minden hónapban találkozhatunk egy nyilatkozattal, hogy a kormány mennyire eltökélt az adózás egyszerűsítésében, és már nemcsak a magánemberek felé, hanem a kisvállalkozások irányába is.

Valóban vannak az utóbbi években érdemi eredmények. A legnépszerűbb adózási mód, a KATA, nemcsak az adó mértékében nagyon kedvező, hanem az adminisztrációja is csekély. Ez megmutatkozik a könyvelési díjában is, általában kevesebb munkával, kisebb díjért lehet könyvelni az ilyen vállalkozásokat.

A kormány azt szeretné, hogy egyáltalán ne kelljen beadni a különböző bevallásokat, mert azokat majd az adóhivatal kiajánlja, és ha megfelelő, akkor csak elfogadod. Ehhez volt egy mérföldkő a számlák online lejelentése, ami egyelőre csak a 100 000 Ft-nál nagyobb áfás számlákra érvényes, de semmi sem látszik annak útjában, hogy ezt kiterjesszék az összes számlára.

Ha ez megvalósul, akkor nem kell majd könyvelő?

Igen, valószínűleg a vállalkozások kicsi, de növekvő körére igaz lesz, hogy nem kell bevallásokat csináltatnia. Mindamellett a törvény nagyon kevés esetben engedi meg azt, hogy ne kelljen érdemben könyvelni (pl. a KATA alá tartozók nagy részénél), így a többi vállalkozásnak akkor is kell majd könyvelnie, amikor a bevallások többsége automatikusan elő tud állni. Igaz, valószínűleg egy picivel kevesebb munkával el lehet érni azt, hogy minden szükséges dolog elkészüljön. Talán az várható, hogy a könyvelési díjak nem emelkednek majd akkor, amikor a bérek más területen tovább emelkednek.

A rózsaszín ködöt azért szeretném egy kicsi oszlatni. Nézzünk meg egy nagyon egyszerű vállalkozást, tartozzon a KATA alá, és hirdesse a szolgáltatását a Facebookon vagy az Adwordsön. Ez a vállalkozás most – és a magyarországi számlák teljes online bekötése után is – könyvelés-köteles lesz, ugyanis a NAV nem fogja látni a külföldi, itt éppen uniós hirdetésszolgáltatók havi számláit. Így megajánlani sem fogja tudni a fizetendő adókat. A könyvelőd még sokáig melletted lesz…