Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A könyvelő váltás igénye számos okból felmerülhet: ha valaki elégedetlen a könyvelő munkájával, ha egyébként ő elégedett volt, de a NAV ellenőr nem…, költözés esetén (bár ilyenkor felmerülhet egyből az online könyvelés gondolata is, ami független a vállalkozó székhelyétől).

A könyvelő váltás leggyakoribb esete az, amikor az előző könyvelő még lezárja az utolsó üzleti évet, beküldi hozzá a beszámolót (ha kell, pl. Kft esetén), és az új évet indítja az ügyfél a könyvelő váltás letárgyalásával. A könyvelők általában nem szeretnek felelősséget vállalni az előző könyvelő éves munkájáért, hiszen az “viszi a bőrét a vásárra”, aki beadja az adott üzleti évről a beszámolót.

Emellett néha az élt úgy hozza, hogy az előző könyvelő nem tudja már befejezni az évet (elköltözik, nyugdíjba megy), vagy pedig nagyon-nagyon nem akarja otthagyni az ügyfél a könyvelését valamilyen kritikus okból. Ilyenkor az évközi könyvelő váltás jön szóba. Ennek velejárója, hogy az előző könyvelő munkáját pontról pontra (számláról számlára) át kell nézni, és ez időt, plusz költséget fog jelenteni. Főleg, ha emiatt önrevíziókat is be kell adni a hatóság felé.