Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Az előző bejegyzésemben (Tiszta Lappal Kft alapítás – könyvelő váltás) rámutattam, hogy milyen hasznos dolog megfontolni azt, hogy a több éve, esetleg akár évtizede működő vállalkozásunkat felváltsuk egy új Kft-vel, főleg, ha ez a lépés összekapcsolódik a könyvelő váltás gondolatával is. Rámutattam arra is, hogy mérlegelni kell az ezzel járó költségeket és erőfeszítéseket a várható haszonnal szemben. Még egy előnyt azonban hadd tegyek hozzá: ha a régi Kft könyvvizsgálatra kötelezett volt, az új Kft – alakuló cégként – szinte bizonyosan mentesül ezalól két évig.

Most azt szeretném megmutatni, hogy a Tiszta Lappal Kft alapításának nem az egyetlen módja az, ha egy teljesen új Kft-t alapítunk, ez csak az egyik lehetőség. Ebben az esetben az ügyfélkört át lehet adni, vagy akjár az egész üzletágat el lehet adni az új Kft-nek. A meglévő tárgyi eszközöket úgyszintén.

A másik lehetőség viszont a kiválás. Ha a régi Kft-ből kiválik kegy új Kft, az ugyanúgy önálló, “szűz” cég lesz az adóhatóság szemében, viszont magával tudja vinni a régi cég eszközeit, és akár ügyfélkörét is. Igaz, a kiválás jogi értelemben bonyolultabb művelet, mint a Kft alapítás. Emellett erre az időpontra érdemes időzíteni a könyvelő váltás meglépését is, ha szükséges.