Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Több ügyfelem is van, aki a könyvelő váltás folyamatával egy időben úgy döntött, hogy a Kft működését is új alapokra helyezi. Nem kell egyből arra gondolni, hogy rejtegetni valója lenne a hatóságok elől, de azért ma már közhelynek számít, hogy ha az adóhatóság akar, akkor úgyis talál valamit. Elég kellemetlen, ha ez a találás éppen az aktívan működő céget érinti. Ha már muszáj, akkor inkább ellenőrizzenek visszamenőlegesen egy olyan céget, ami már aktívan nem működik.

Mivel egy Kft alapítás tiszta lappal, főleg, ha az kapcsolódik a könyvelő váltás lépéséhez is, teljesen legális, ezért érdemes áttekintenünk a cégtulajdonos szemével, milyen előnyök és hátrányok származnak ebből.

  1. Jó eséllyel mondhatjuk, hogy a NAV ellenőrzés kiválasztási szempontjai között döntő súllyal szerepelnek az aktualitások. Azaz az aktuálisan visszaigényelt vagy fizetendő adó, az aktuálisan beküldött számok a bevallásokban, stb. Vélhetően jóval kisebb az alvó cégek kiválasztási esélye (kivéve persze a véletlen kiválasztást, ahol talán egyforma). Így, ha az alvó cége helyett nagyobb eséllyel a tiszta lappal, könyvelő váltás után indult új Kft-jét ellenőrzik, ott remélhetőleg mindent rendben fognak találni.
  2. Hátránynak mondható az, hogy több költséggel jár párhuzamosan alapítani és fenntartani egy második céget is. Továbbá az ügyfelekkel át kell szerződni az új cégre, ami időt, figyelmet igényel. A fenti előny azonban van, akinél magáért beszél. Főleg, ha a könyvelő váltás nem volt alaptalan.