Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Mire kell figyelni az egyéni vállalkozó könyvelés esetén akkor, ha az egyéni vállalkozó KATA hatálya alá jelentkezett be?

A KATA jelenleg az egyik legkedvezőbb adózási mód azon egyéni vállalkozók részére, akik havonta néhány százezer forint és 1 millió forint közötti bevételt érnek el. Kisebb bevétel esetén nem biztos, hogy megéri a főállású – illetve mellékállású – kisadózó havonta fixen befizetendő KATA adója. Nagyobb (átlagos) bevétel esetén pedig a plusz bevétel után elég jelentős százalékot kell fizetni az államnak. Konkrét összegeket és százalékokat azért nem írtok, mert ezek változhatnak idővel.

Illetve a jelenlegi összeghatárokat mégis leírom, mert ez a cikk arról szól, hogyan ne lépjük át a határokat: A KATA határa évi 12 millió forint, az ÁFA-mentesen KATÁ-s bevételi határa pedig évi 8 millió forint. Az egyéni vállalkozó esetén mindkettő határt úgy kell érteni, hogy az adóévben realizált összegekre vonatkozik. Azaz függetlenül attól, hogy mikor számláztuk ki átutalásos számlánál, és milyen a teljesítési dátum (azaz melyik naptári év), az adóévben átutalással és készpénzben beérkezett összegeknek nem szabad meghaladniuk a fenti határokat.

Még érdemes a határoknál azt is elemezni, hogy hogyan változnak a határok, ha év közben kezdi meg – vagy fejezi be, függeszti fel – a KATA egyéni vállalkozást a vállalkozó. A KATA határt (12 millió Ft) olyan hónapokra kell arányosítani, melyekben legalább egy napig katás volt az illető. Azaz minden ilyen hónapra 1 millió forint “fér bele”. Az ÁFA-mentes határ azonban naptári napokra lebontva számítandó. Ha például valaki január 31.-én lett vállalkozó, akkor a KATA határ 12 millió Ft, míg ha egyúttal ÁFA-mentességet is választott, akkor a betartandó határ 8 millió * (365-30) / 365 = 7.342.465 Ft.