Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A mai magyar adókörnyezet nagyon kedvezőnek mondható a kis bevételekkel rendelkező kisvállalkozók (Bt, egyéni vállalkozó) számára. Az egyik különösen kedvelt adózási forma a KATA, amikor havonta fix összegű adó megfizetésével (25000 Ft, 50000 Ft, vagy 75000 Ft) megválthatjuk szinte az összes adó és járulék megfizetését.

A KATÁ-t választó Bt vagy egyéni vállalkozó bevételi határa éves szinten maximálva van 12 millió forintban. Ezt az összeget nem napra kell arányosítani, hanem hónapra, abban az esetben, ha kevesebb, mint 12 hónapig volt a vállalkozás a KATA hatálya alatt. Ez azért van így, mert a KATA fenti összegét is minden hónapra teljes egészében meg kell fizetni, amikor legalább egy napot valaki a hatálya alatt volt.

A másik kedvező lehetőség a Bt könyvelés és az egyéni vállalkozó könyvelés terén az ÁFA-mentesség választása. Ez azoknak a vállalkozásoknak ideális, akik jellemzően magánszemélyek felé nyújtanak szolgáltatást, vagy adnak el termékeket. A magánszemély vásárlók ugyanis nem tudják visszaigényelni az ÁFÁ-t, így ők csakis a végösszeget figyelik. Ha valaki ÁFA-mentességet választ, akkor ugyanolyan gazdasági körülményeket feltételezve kisebb végösszeget tud ajánlani a vevőinek, mintha fel kellene számítani az ÁFÁ-t is, ezzel versenyelőnyre tesz szert. (Szívesen segítek az ÁFA-mentesség hatásainak vizsgálatában leendő ügyfeleimnek.)

Az ÁFA-mentesség bevételi maximuma viszont csak 8 millió Ft évente, ráadásul ezt a KATÁ-tól eltérően nem hónapokra kell arányosítani, hanem napokra, ha nem a teljes évben állt fenn a vállalkozás.

Ebben a bejegyzésemben az ÁFA-átlépés veszélyére szeretném felhívni a figyelmet. Ha ugyanis valaki ÁFA-mentes KATÁ-s vállalkozóként évi 12 millió Ft-ra tervezi meg a bevételeit, vagy év közbeni kezdésnél az arányosításhoz az évi 12 millió Ft-os összeget számolja, akkor át fogja lépni év közben az ÁFA-határt, és onnantól már ÁFÁ-t is kell felszámítania. Fontos tehát, hogy ha valaki meg kívánja tartani a fent említett versenyelőnyt hozó ÁFA-mentességet, akkor nem a KATA 12 millió Ft-os határával kell számolnia, hanem az ÁFA-mentesség 8 milliójával.

Az ÁFA-határ átlépése esetén 2 teljes évig nem is térhet vissza az ÁFA-mentességhez.