Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Új típusú vagyonosodási vizsgálat körvonalazódik, amiben kulcsszerepet kap a NAV Felszámolási és Végelszámolási Osztálya. Itt a bevallások utólagos vizsgálatát végzik, és ezt felszámolás alatt lévő Kft, Bt esetén. Mindezt azokra a társaságokra hegyezik ki leginkább, amelyeknél a Kft könyvelés nem szolgáltat be megfelelő mennyiségű iratot a felszámoló felé.

A vizsgálat lényeges eleme az, hogy ha a Kft könyvelés nem nyújt megfelelően alátámasztott dokumentációt a pénzmozgásokról, akkor a hatósági jogosultságaiknál fogva bekérik a társaság bankszámlavezető bankjaitól azt, hogy ki, hol, mikor és mennyi pénzt vett fel róluk.

Azt a jellemző gyakorlatot próbálják így megfogni, amikor a Kft tulajdonosa névleg megbíz egy strómant, aki a nevét adja az ügyvezetéshez. Viszont a legtöbb esetben a valódi pénzmozgást nem bízza rá, így a Kft könyvelése azt mutatja, hogy egy bizonyos összeg bekerült a társaság pénztárába, valójában viszont az a háttérben meghúzódó tulajdonos zsebébe került. A NAV-nak az az álláspontja, hogy a társaság pénzéhez a bankszámlákon keresztül a valódi tulajdonos fér hozzá.

Ennek a vélelemnek a megdöntéséhez nem elegendő az, ha papírokat mutat be a pénzt felvevő, hogy azt továbbadta az “ügyvezetőnek”. Ha a Kft könyvelés nincs rendben, és azt nem adta át a cég a felszámolónak, akkor a hatóság ezt úgy fogja tekinteni, hogy a felvett pénz ahhoz került, aki azt felvette. Ha pedig erről a pénzről nem adott be bevallást (miért is adott volna), akkor jogtalan vagyonszerzésről van szó.