Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A Portfolio hírportál információi szerint a kormányzat jövőre eltörölheti a lakások bérbeadása esetén fizetendő EHO fizetési kötelezettséget. Ezzel egy újabb, a magánszemélyek adófizetését könnyítő és egyszerűsítő lépést tennének meg, ami üdvözítő.

A lakások bérbeadását mindenképpen terheli a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség (SZJA), ami jelenleg 15%. Amennyiben valakinek a bérbeadásból származó jövedelme azonban éves szinten meghaladja az egymillió forintot, úgy nemcsak a meghaladó részre, hanem a teljes bevételre EHO-t is kell fizetni. Ez egy nagyon jelentős tétel, főleg úgy, hogy nem csak az 1 millió feletti részre, hanem a teljes bevételre kell számítani.

Jelenleg a budapesti bérleti díjak átlaga 130.000 Ft, azaz alig van olyan fővárosi lakás, amit ki lehetne adni EHO fizetése nélkül. Valószínűleg a kormányzat felismerte, hogy célszerűbb úgy fehéríteni ezt a piacot, ha eltörlik ezt a korlátot, ami miatt számos bérbeadó más összeget ír a szerződésre és a számlára, mint ami a valós, kialkudott díj.

A tervezett változás nem érinti a bérleti díjból költségként levonható tételeket. Ilyen például a lakás amortizációs költsége. Ha egy 10m Ft értékű lakást ad bérbe, akkor az amortizáció elszámolásával évente 30.000 Ft-tal kevesebb adót (SZJA-t) kell fizetnie. Konzultáljon könyvelőjével, hogy megtalálják az ideális elszámolást a bérleti díjakra vonatkozóan!