Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Akár kisebb adómegtakarítást is elérhetnek azok a magánszemélyek és egyéni vállalkozók, akik rendelkeznek pénzvisszatérítést kínáló hitelkártyával, ugyanis 2017-től a NAV lehetővé tette, hogy az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók különböző adótartozásaikat az online felületen keresztül bankkártyával is kiegyenlíthessék. Ez a leggyakrabban fizetendő adónemekre vonatkozik, amilyen például a személyi jövedelemadó vagy az egészségügyi hozzájárulás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozatosan vezeti be 2017-ben az új szolgáltatást. Eleinte önállóan kell kialakítani majd a különböző adónemekre fizetni kívánt összeget, de március 15.-től a rendszer alkalmas lesz a jóváhagyott szja-bevallási tervezetből, illetve elektronikusan beküldött szja-bevallásból eredő fizetési kötelezettségek bankkártyás kiegyenlítésre is.

A hitelkártyák jellemzően 1%-os pénzbeli vagy levásárolható visszatérítést adnak az általános jellegű kártyahasználat után. A magánszemély és a nem ÁFA-körös egyéni vállalkozó nem kötelezett céges bankszámla vezetésére, így nincs számukra előírva, hogy milyen bankszámláról kell kiegyenlítsék a hatóság felé az adótartozásokat. Tehát semmi nem tiltja, hogy a hitelkártyájukról tegyék meg ezt, azaz a könyvelés is elbírja ezt a fajta műveletet.

Az viszont biztos, hogy a bankkártyás fizetés a hitelkártya esetleges visszatérítésétől függetlenül is egy kényelmes és gyakran egyúttal költségtakarékos megoldás lesz. A legtöbb bank ugyanis pénzforgalmi jutalékot számít fel az átutalásokért, akkor is, ha azok a NAV-hoz mennek. A bankkártyával fizetett vásárlásoknak (vagy ezúttal adóknak) azonban a legtöbb banknál nincs jutaléka.