Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A miniszterelnök váratlan adócsökkentést jelentett be a mai napon, mely már a 2017-es gazdálkodási évre élni fog, azaz a kisebb vállalkozások számára a 2018. májusában fizetendő társasági adót, a nagyobbak részére már az ezt megelőzően fizetendő társasági adóelőlegeket is érinteni fogja.

Egy már 6 éve bejelentett terv valósul meg most azzal, hogy megszűnik a kétféle (10%-os és 19%-os) adókulcs a társasági adóban, és nemcsak, hogy a kisebbik adókulcs lesz érvényes, hanem még annál is kisebb: 9%-os lesz a társasági adó egységesen. Ezzel a világban az egyik legkisebb lesz a társasági adókulcs, persze azokkal az államokkal összehasonlítva, ahol egyáltalán létezik ilyen adó. Egyértelműen egyre vonzóbb lesz a magyarországi adózási környezet a külföldi befektetők részére is. Tavaly 1%-os személyi jövedelemadó csökkentésről határoztak (így lett a most érvényes 15% az SZJA), és a jövőben még tervezik a járulékokat is csökkenteni.

Ezek mind nagyszerű hírek a hazai vállalkozóknak, mert egyre olcsóbbá válik az osztalék felvétele, ami már így is a legális jövedelemkivét egyik legkedvezőbb formája. Az 1%-os társasági adócsökkentés és az 1%-os SZJA csökkentés a halmozódás miatt már több mint 2%-kal csökkenti az osztalék terheit.