Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A napokban benyújtották a 2017-es adócsomagot az Országgyűlésnek, ami nagyon izgalmas tervezett változtatásokat tartalmaz a kisadózók számára. Ha a tervek szerint elfogadásra kerül a csomag, akkor a KATA éves (kedvezményes) értékhatára évi 6 millió Ft-ról évi 12 millió Ft-ra nő, és ezzel együtt az ÁFA-mentesség választásának bevételi határa is évi 6 millió Ft-ról évi 8 millió Ft-ra nő.

Mit jelent ez a vállalkozások és a könyvelők szemszögéből?

A könyvelő iroda tapasztalatai alapján azt tudom mondani, hogy jellemzően két csoport választja a KATA szerinti tételes adózást:

  1. Azok, akik kis költséggel működnek (jellemzően szolgáltatást végeznek), és csak néhány munkatárssal dolgoznak. Számukra az eddigi havi 500.000 Ft-os maximális bevétel éppen megfelelő volt a néhány személy munkájának szervezésére. Mindamellett erős limitet is jelentett, mert erősen sakkozni kellett, hogy ne lépjék túl év vége felé a limitet.
  2. Azok, akik nagyobb bevétellel működnek, de a tevékenységük egy részét ki tudják szervezni egy KATÁ-s cégbe. A nagyobb forgalmú vállalkozásuk mellett a kis költséget hordozó tevékenységeiket hozták ide, és a nagyobb forgalmú cégben csak alapbért fizettek, míg a haszon jelentős része itt csapódott le a kedvező adózású KATÁ-s cégben.

Mindkét csoportnak nagyon kedvező lesz, ha 6 millióról a duplájára emelik az éves kvótát.

A könyvelés oldaláról figyelni kell még arra is, hogy az ÁFA-mentesség határa nem duplázódik, tehát ha valaki azért (is) választotta a KATÁ-t, hogy ne kelljen ÁFÁ-t számláznia, és emiatt akár versenyelőnyre tegyen szert a lakossági szolgáltatások körében, nála az ÁFA-mentesség megtartásával a könyvelői tanács a 8 millió Ft-os új határ lesz.