Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

2016-tól jelentős egyszerűsítésen megy keresztül az üzleti év eredményein alapuló mérleg elkészítése a könyvelő irodákban. Egy mérlegsor, név szerint a mérleg szerinti eredmény teljesen kivezetésre kerül, megszűnik.

A változás azonban csak a 2016-os üzleti évet érinti először. Hogyan zajlik még a könyvelés a 2015-ös üzleti év zárásánál? A gazdasági évre vonatkozó bevételek és ráfordítások különbségeként adódik a tárgyévi társasági adóalap, amit a könyvelő korrigál az adóalap módosító tételek figyelembe vételével. A tárgyévi adózás előtti eredményből a számított adót levonva adódik az adózás utáni eredmény. Az adózás utáni eredményből a társaság még dönthet osztalék kifizetéséről, így alakul ki a mérleg szerinti eredmény, az, amit a mérlegképes könyvelő vagy adótanácsadó hitelesít a vállalkozás eredményességeként. Végül a mérleg szerinti eredmény jellemző esetben bekerül az eredménytartalékba, amit – annak pozitív volta esetén – fel lehet használni a következő években osztalékfizetésre.

Az új szabályozás szerint a számítások nem változnak egészen addig, amíg kialakul az adózás utáni eredmény összege. Ezzel a sorral azonban a könyvelő munkája véget is a mérleg előkészítésében. Ugyanis az adózás utáni eredmény az, ami bekerül az eredménytartalékba, a köztes művelet, azaz az eredményből történő osztalékfizetés eltűnik a folyamatból. Ezután osztalékot kizárólag az eredménytartalékból lehet majd kifizetni.

Mi a lényeg? Ez egy szigorítás!

Ha a többit fentebb nem is olvassa el, a lényeget érdemes megismerni a vállalkozóknak is.

A korábbi könyvelési folyamat lehetővé tette azt, hogy ha a vállalkozás veszteséges lett a tárgyévben, akkor is fizessen ki osztalékot a korábbi években felhalmozott teljes eredménytartalék terhére. Hasonlóképpen előállhatott eddig az is, hogy a tárgyévben a nyereségéből osztalékot fizethetett (ha idén nyereséges lett) a vállalkozás, úgy is, hogy közben a korábbi években jelentős veszteséget halmozott fel.

Ez a számviteli változás tehát az egyszerűsítés köntösében egy komoly szigorítást hordoz, mégpedig azt, hogy a jövőben nem lehet szétválasztani az osztalékfizetés körülményeinek biztosításakor a jelenlegi és a megelőző üzleti évek eredményességét. Mostantól kezdve a könyvelő iroda csak úgy, és csak annyi osztalék kifizetését tudja előkészíteni, amennyit a vállalkozás összesített eredményessége lehetővé tesz, egyesítve az előző évek és a tárgyév számait.