Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

2014-ben a családi adókedvezmény mellett bevezették a családi járulékkedvezményt. A családi járulékkedvezmény azoknak ad pluszt, akiknek a bejelentett jövedelmük nem elég magas ahhoz, hogy a családi adókedvezményüket teljes mértékben érvényesíteni tudják a személyi jövedelemadójukban. Az SZJA 2016-tól 15%, a családi adókedvezmény pedig a gyermekek számától és életkorától függően sok tízezer Ft is lehet havonta. Ha a családi adókedvezményt igénybe vevő fél nem tudja teljes mértékben levonni az SZJA alapjából a kedvezmény mértékét, akkor ezt a könyvelő kipótolhatja olyan módon, hogy részére kevesebb járulékot von le.

A törvény pontosan meghatározza a járulékkedvezmény kiszámítási módját. Mennyi az igénybe vehető családi adókedvezmény összege? Kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén adóban kifejezve 66.670*0,15=10.000 Ft/gyermek, kettő eltartott esetén adóban kifejezve 83.330*0,15=12.500 Ft/gyermek, vagyis összesen 25.000 Ft, három és minden további eltartott esetén adóban kifejezve 220.000*0,15=33.000 Ft/gyermek, vagyis három gyermek esetében összesen 3*33.000 Ft.

Hogyan tudja érvényesíteni a könyvelő a fenti kedvezményt?

A családi adókedvezményt és a járulékkedvezményt egyedül, vagy megosztással is lehet érvényesíteni, erről nyilatkoznia kell az érintett munkavállalónak.A járulékkedvezményt akkor lehet érvényesíteni, ha a számított személyi jövedelemadó összege nem elegendő ahhoz, hogy egyedül, vagy megosztva az fedezze a fent leírt kedvezményt (adóban kifejezve).

Ebben az esetben először az egészségbiztosítási járulékot (vagy egy részét), ezen belül is sorrendben a természetbeni egészségbiztosítási járulékot, majd a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem kell a könyvelő levonja a munkavállalótól, de amennyiben van fennmaradó összeg, akkor a fennmaradó kedvezmény a nyugdíjjárulékot csökkenti.