Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A vállalkozásoknak az egyéni vállalkozás kivételével kötelező rendelkezniük szabályzatokkal. A legáltalánosabb szabályzat a számviteli politika, de emellett minden vállalkozásnál előfordulnak a könyvelésben ezek a gazdasági események, melyeket szintén szabályozni kell: pénzkezelés, leltározás, selejtezés, bizonylatolás. Továbbá vannak speciális szabályzatok, pl. adatvédelmi szabályzat (GDPR), vagy pénzmosási szabályzat.

A szabályzatok esetleges hiánya egyesével értendő, azaz az esetleges bírság is a hiányzó szabályzatok számával lehet összhangban.

Az új vállalkozásoknak csak 90 napjuk van a megalakulás időpontjától számítva arra, hogy elkészíttessék a szükséges szabályzataikat. A meglévő Kft, Bt esetén minden évben aktualizálni kell a szabályzatokat, hiszen évről-évre változik a jogszabályi környezet. Ennek az éves határideje pedig mindig március 31. napja.

A szabályzatok nem öncélúak. A szabályzatok alapján kell végezni az adott területen a munkát a telephelyen (pl. pénzkezelés, leltározás), és a könyvelő irodában is (könyvelés). Éppen ezért gyakori, hogy a szabályzatok elkészítésével a könyvelő irodát bízza meg az ügyvezető. Fontos azonban tudni, hogy a szabályzatok elkészítése nem része a könyvelésnek, és ezért annak a munkadíja sem része az általános vállalási díjnak.