Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Sajnos a legtöbb vállalkozó nem veszi komolyan azt az előírást, hogy gazdálkodási szabályzatokkal a gazdasági társaságoknak (Kft, Bt) rendelkezni kell. Sokba kerül, ha ezek elkészítésére csak akkor kerül sor, miután a hiánya miatt a hatóság megbüntette a céget. Ez az ügyvezető felelőssége, de külön megbízással rendszerint a könyvelő iroda készíti el.

A mai bejegyzésben azt szeretném megvizsgálni, hogy azoknak, akiknek a könyvelő mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámolót készít, szükséges-e szabályzatokat készíttetniük.

A mikrogazdálkodók mentesülnek a számviteli politika készítése alól, viszont kötelesek a rendeletben előírt számlarendet használni, ha nem készítenek külön számlarendet. valóban mentesülnek a szabályzatkészítés kötelme alól, azonban nem mentesülnek az alól, hogy szabályozniuk kell mindazokat a területeket, melyekre nem terjed ki az engedmény, azaz minden mást szabályozni kell a számlarenden kívül: a pénzkezelést, a leltározást, a selejtezést és a bizonylatolást. Ezek a gazdasági események pedig minden Kft, Bt könyvelés során előfordulnak. A szabályozásnak pedig számukra is a legegyszerűbb módja a szabályzatok elkészítése.