Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Ebben a cikkben egy érdekes összefüggésre szeretném felhívni a figyelmet a Bt könyvelés területén. Azon belül is azt az esetet fogom vizsgálni, amikor a Bt ÁFA-mentes cégként a KATA hatálya alá jelentkezik be, és folyamatosan ahhoz igyekszik igazítani a maximális éves bevételét, hogy ne lépje túl az ÁFA határát, azaz ÁFA-mentes tudjon maradni.

E cikk írásakor az ÁFA-mentesség határa évi 8 millió Ft. Igaz, a kormányzat igyekszik az Európai Unió jóváhagyását megszerezni ahhoz, hogy az ÁFA-mentesség határát is egységesen – a KATA határral – megegyezően 12 millió Ft-ra emeljék, de jelenleg még nem ez a helyzet.

A fent említett érdekes összefüggés az, hogy a Bt kikerül a társasági adó hatálya alól azzal, hogy bejelentkezik a KATA alá, de továbbra is kettős könyvvitelre kötelezett. A KATA éves – jelenleg – 12 millió Ft-os korlátját az adóévben realizált összes bevételre kell számolni, függetlenül attól, hogy mi a számlák teljesítési dátuma. Az ÁFA határát viszont a kettős könyvvitel miatt a teljesítési nap alapján kell számolni, függetlenül attól, hogy mikor érkezett be a Bt-hez az összeg.

Példa: A Bt 2017-ben, 2017. decemberi teljesítési nappal kiszámlázott 3 millió Ft-ot, amit csak 2018-ban kapott meg a bankszámlájára. A 2018-ban számlázott és ez évben várhatóan meg is kapott bevétele összesen 7 millió Ft lesz. A 2018-as realizált összes árbevétel így 10 m Ft lesz, ami nem lépi túl a KATA 12 millióját. Egyúttal az ÁFA-mentesség 8 millióját sem lélépi túl, mert a 2018-as teljesítési dátumú számlák összértéke csak 7 millió Ft lesz.