Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Az offshore Kft könyvelés blogsorozatom harmadik részében megvizsgálom, milyen előnyei és hátrányai vannak annak az offshore kialakításnak, amikor a magyarországi vállalkozás teljes mértékben a magyar adózás szerint működik, viszont a tulajdonosa részben vagy egészben egy offshore cég.

Ez egy nagyon ígéretes felállás több okból:

  • A cégek működésével kapcsolatos összes adót és járulékot megfizeti a cég Magyarországon, és ezért a legalitáshoz nem fér kétség.
  • Mivel a Kft székhelye az unión belül van, ezért a szerződéskötést a megbízókkal nem akadályozza semmilyen offshore-tiltó rendelkezés az Unió országaiban.
  • A Kft könyvelés átlátható, ellenőrizhető az adóhatóság számára.
  • A tulajdonos (vélhetően) nem fizet adót az osztalék után, így csak a 9%-os társasági adót fizeti meg a cég az éves eredmény után. Az osztalékot terhelő 14+15%-os adót, járulékot elkerüli. Ez elég nagy százalék ahhoz, hogy belőle az offshore tulajdonos költségeit ki lehessen gazdálkodni.

Mindazonáltal nem bátorítanék senkit erre a kialakításra sem, ugyanis az így (adómentesen) kifizetett osztalék valahová kerül, ami a mai digitálisan ellenőrzött világban nem, vagy csak nehezen rejthető el. Ha azt feltételezzük, hogy ez a pénz ahhoz kerül, aki az egész vállalkozást működteti, akkor itt adómegkerülés esete áll fenn. Ugyan ez nem magánál a cégnél, hanem a mögötte álló magánszemélynél, a könyvelés szempontjából mint végső tulajdonosnál áll fenn. Viszont nem a cég, hanem a mögötte álló magánszemély az, amelyik nyugodtan szeretne aludni.