Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Az offshore Kft könyveléssel foglalkozó blogsorozatom második részében közelebbről megvizsgálom azt az esetet, amikor az offshore Kft olyan módon kapcsolódik be a vállalkozás életébe, hogy maga az végzi a gazdasági tevékenységet.

Ez lenne (és ez volt sokáig) az ideális kialakítása az offshore cégeknek. Különösen akkor, ha a vállalkozás olyan tevékenységet végez, mely nem köthető konkrétan egyik országhoz sem, tipikusan a távolról végezhető szolgáltatásoknál. Ugyanis a tevékenység után kapott bevétel egyáltalán nem adózik, és a könyvelő is általában szükségtelen.

Az unió azonban az utóbbi években hihetetlen erőfeszítéseket tett azért, hogy az ilyen jellegű tevékenységet visszaszorítsa. Ilyen esetben ugyanis a számlázott szolgáltatás után semmilyen adóbevétele nem keletkezik egyik uniós államnak sem. Mivel feltételezhetően az offshore vállalatok mögött egy adott uniós országban működő személy/cég áll, így itt adómegkerülést feltételeznek, amit minden lehetséges módon igyekeznek ma már korlátozni. Ennek eredményeként ez a kialakítás egyre kevésbé működik, ugyanis egyre kevésbé lesz hajlandó bármilyen cég munkát, szolgáltatást megrendelni az olyan cégektől, melyek nem rendelkeznek uniós adószámmal – és így uniós könyvelés sincs mögöttük, viszont a székhelyük egy offshore ország területén van.