Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Az offshore megoldásokkal foglalkozó blogsorozatomban először (az 1. részben) egy rövid áttekintőt szeretnék adni arról, hogy milyen jellemző kialakításokat szoktak létrehozni a magyar vállalkozások azzal a céllal, hogy a fizetendő adókat minimalizálják.

Az offshore vállalkozások két fő szempont mentén szoktak létrejönni:

  1. Kevesebb adót kelljen fizetni, mintha mindent szabályosan itthon befizetnénk.
  2. A felhalmozott vagyon tulajdonosa egy olyan külföldi vállalkozás legyen, akitől nem, vagy nem valószínű, hogy el lehet venni a vagyont, ha az itthoni vállalkozással “baj” van.

Jellemzően a magyarországi vállalkozók a fizetendő adók optimalizálása miatt mennek bele az offshore kialakításokba. Maga az offshore cég két módon szokott bekapcsolódni az itthoni vállalkozó működésébe:

  1. Az összes gazdasági tevékenységet maga az offshore vállalkozás végzi, jellemzően magyarországi adószám nélkül. Ebben az esetben a könyvelés (ha egyáltalán szükséges) is a társaság offshore székhelyén valósul meg.
  2. Az összes gazdasági tevékenységet a magyarországi cég végzi, viszont annak a tulajdonosa részben vagy egészben egy offshore cég. Ilyen módon a Kft könyvelés magyarországi, és csupán a 9%-kal (társasági) adózott haszon megy az offshore tulajdonoshoz, aki már valószínűleg nem adózik utána tovább.