Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Egy sokakat érintő változásra szeretném felhívni a figyelmet. 2018. január 1.-jétől bejelentési kötelezettség terheli azokat az adózókat (gazdasági társaságokat), akik külföldi bankszámlát vezetnek. A könyvelő elvileg figyelemmel kell, hogy kísérje mindenkinél ezt, de mivel új szabályról van szó, ezért jobb, ha maga a vállalkozó is odafigyel erre, és figyelmezteti a könyvelőiroda munkatársát, ha szükséges.

A szabályozás értelmében az újonnan nyitott – vagy lezárt – számlákat 15 napon belül kell bejelenteni, míg a meglévőkre a határidő 2018. január 31.

Trükközni nem érdemes ezzel, mert már jól működik az információáramlás – legalábbis az európai – bankok és az adóhatóságok között. A maximális mulasztási bírság azonban 600 000 Ft.

Amiért ez a változás tényleg sokakat érint, az az, hogy sokan vezetnek az egyszerűbb bankkártyás bevételek és kiadások menedzselése miatt Paypal bankszámlát. A könyvelés szemszögéből ugyan a Paypal is külföldi pénzintézetnek minősül (bankszámlát vezetünk hozzá), még ha nem is olyan módon működik, mint egy bank. A bejelentő nyomtatványon azonban Paypal számlát fizikailag nem lehet bejelenteni, mert nincs bankszámlaszáma (csak email cím alapján azonosít), és nincs SWIFT kódja sem.