Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Minden Kft-nek van ügyvezetője, és mind a vállalkozás indításakor, mind azután fontos szempont az, hogy adózás szempontjából a kötelező költségek hogyan alakulnak. Az ügyvezető ugyanis sokszor maga a tulajdonos, és magának nem óhajt annyi pénzt kivenni a vállalkozásából, mint amennyit kénytelen lenne költeni bérre abban az esetben, ha mást bízna meg ezzel a feladattal. Inkább szeretné visszaforgatni a bevételeit, legalábbis kezdetben biztosan.

Háromféle jogviszonyban lehet ellátni az ügyvezetői teendőket.

  1. Vegyük előre mindjárt a legkedvezőtlenebbet: Ha a társasági szerződésben nincs nevesítve az, hogy milyen formában látja el az ügyvezető ezt a feladatot, akkor adózás szempontjából ez társas vállalkozói jogviszonynak számít. Ebben az esetben még a minimálbérhez tartozó adóknál, járulékoknál is magasabb összeget kell összesen befizetni havonta, ezért az ügyvédek már jó ideje igyekeznek inkább a második és a harmadik lehetőséget tanácsolni.
  2. Alkalmazotti jogviszony: Alkalmazottként tetszőleges havi óraszámban végezhető az ügyvezetés (persze ez az óraszám legyen valósághű). Így a Kft könyvelés során annyi adót és járulékot állapítunk meg, amennyi a bejelentett óraszámhoz és bérszinthez kötődik. Ez azonban nem lehet nulla, alkalmazottként nem lehet ingyen dolgozni. Ennek a jogviszonynak viszont nagy előnye, hogy általa elérhető, hogy legyen valakinek egy 8 órás bejelentett állása – a saját cégében. E 8 órás jogviszony mellett más cégekben (adózás szempontjából) is egyszerűen vállalhat ügyvezetést, továbbá a 8 órás jogviszony mellé már esetlegesen egy katás vállalkozást is kedvezményesen működtethet, csak havi 25000 Ft-os adózás tartozik hozzá.
  3. A legkedveltebb jogviszony a megbízásos jogviszony, mert megbízással tetszőleges összegért el lehet vállalni az ügyvezetést. Akár nulla forintért is. Értelemszerűen ezzel a jogviszonnyal nem jár együtt egy 8 órás bejelentett állás, de még részmunkaidőnek sem számít.