Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A könyvelő, vagy könyvelőiroda gyakran szembesül azzal a kérdéssel, hogy a megrendelések átmeneti hiánya miatt hogyan tud az egyéni vállalkozó a rendszeres havi költségeitől mentesülni.

Az egyéni vállalkozó két legjellemzőbb választott működési formája a könyvelés szempontjából:

  1. Hagyományos egyéni vállalkozóként adózik;
  2. KATA szerint adózik.

Ha hagyományos egyéni vállalkozás szerint adózik, és nincs máshol főállása, akkor a bevételek és így a hozzá kapcsolódó költségek hiánya mellett a legjelentősebb költségei fix a saját maga után fizetett adók és járulékok, illetve a könyvelési díj. Ezektől mentesülni tud olyan módon, ha kéri a vállalkozás szüneteltetését. Az egyéni vállalkozási tevékenység legalább 1 hónapig, legfeljebb 2 évig szüneteltethető. Ez idő alatt nem végezhet munkát, és költségeket sem számolhat el. A költségelszámolás-tiltás tekintetében meg kell jegyezni, hogy ha korábban egy-egy eszköz megvásárlásakor visszaigényelte az áfát, akkor a szüneteltetés alatt időarányosan az áfa összegét vissza kell fizetni, mert a szüneteltetés alatt nem a vállalkozás érdekében használja az adott eszközt.

A második jelzett formánál a vállalkozás teljes szüneteltetése mellett fennáll az a lehetőség is, hogy időlegesen csak a KATA hatálya alól jelentkezik ki az egyéni vállalkozó. Ennek akkor lehet értelme, ha mellette van főállása, és így a KATA alól történő kilépésnél nem jön be helyette egy magasabb adó- és járulékfizetési kötelezettség. Illetve a hagyományos egyéni vállalkozás könyvelés díja valamivel magasabb lehet, mint a KATÁ-sé. A KATÁ-ból történő kilépésnél figyelni kell még arra, hogy az ÁFA-mentes 8 millió forintos, vagy ÁFÁ-s 12 millió Ft-os bevételi határt időarányosan, a könyvelő bevonásával a KATA hatálya alatt töltött hónapok szerint kell megállapítani.