Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Jelenleg az unió területére exportált, és az onnan importált termékekre az ún. fordított ÁFA rendszere van érvényben. Hasonlóan működik ugyanez a szolgáltatásokra is, bár egyes szolgáltatásoknál a kivételekre is felhívja a figyelmet a könyvelő.

Ez azt jelenti, hogy a vállalkozók Tata, illetve bármely más magyar városban működve kiválthatják az ún. uniós adószámot. Ennek birtokában kereskedelmi kapcsolatokat létesíthetnek az unió más államaiban működő vállalkozásokkal. Ilyenkor az eladó nem számítja fel az ÁFÁ-t, mint általában, hanem az ÁFÁ-t a vevő vallja be, és fizeti meg. Ennek a fordított ÁFÁ-nak az a lényege, hogy az ÁFA mindig abban a tagállamban kerüljön felszámításra, ahol azt majd végül értékesítik.

Ez azonban nagyon sok visszaélésre ad lehetőséget, mert akik kijátsszák ezt, azok sehol sem fizetik meg az ÁFÁ-t.

Az újonnan beharangozott tervben az eladónak minden esetben fel kellene számolnia az ÁFÁt, méghozzá akkora százalékot, ami a vevő államában érvényes. Ezt az ÁFÁ-t azután a könyvelő bevallása alapján az állam továbbítani tudja a megfelelő tagállamba, ahol majd a végső felhasználás megtörténik. Így megszűnne az a lehetőség, hogy egy terméken az országok közötti valós – vagy csak papíron történő – utaztatással el tudják csalni az ÁFÁ-t.