Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Mikor van szükség cégalapításra Tatabányán?

Gyakran keresnek meg leendő vállalkozók, akik még nem bizonyosak abban, hogy Kft, Bt cégalapítás révén indítsák-e el a tevékenységüket, vagy egyéni vállalkozóként.

Ma már különösebb plusz terhek nélkül indítható az egyszemélyes Kft is, ami irányításában elég hasonló az egyévi vállalkozó jogállásához – egy személy dönt minden lényeges kérdésben.

A leggyakoribb szempont a Kft és Bt alapításához annak a társas vállalkozás mivolta. Ez azt jelenti, hogy több mint egy személy szeretne összefogni, és az így közösen rendelkezésre álló tudást, pénzt, időt hasznosítani egy közös cég keretében.

Amennyiben ez nem áll fenn, akkor a második lényeges szempont az, hogy egy Kft-nek nagyobb presztízse van az emberek szemében, mint amikor ez szerepel a szerződéseken: egyéni vállalkozó. Pedig egy Kft csak korlátozottan – általában a 3 millió forintos tőkéből még megmaradt értékekkel – felel a megkötött szerződései teljesítéséért.

Ezzel el is érkeztünk a harmadik szemponthoz: a korlátolt felelősséghez. Itt csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy a felelősség korlátozása csak addig igaz, amíg valaki teljesen jogszerűen jár el. Bűncselekmény esetén a Kft tagjai, ügyvezetői is korlátlanul felelnek vagyonukkal.

Végül: hol legyen a székhely, ha a cégtulajdonos ingatlana Tatabánya városában van? Csak akkor érdemes a cégalapítás során másik városba helyezni a székhelyt, ha az iparűzési adó megtakarítása miatt iparűzési adó-mentes övezetben szeretnénk a cégalapítást indítani.