Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Érdemes körüljárnunk azt a kérdést, hogy mikor érdemes Bt (betéti társaság) alapításával kezdeni a vállalkozást. Sok esetben ugyanis a Bt könyvelés már kész helyzetként érkezik a könyvelőhöz. Lehet, hogy az ügyfél az ismerősei tapasztalatai alapján, esetleg az ügyvéd javaslata alapján választja a Bt társasági formáját. Adott esetben én szerencsésebbnek tartanám, ha már a cégalapítás előtt kikérnék a könyvelő véleményét. Mind az ügyvéd, mind az ismerősök közösek abban, hogy a leendő vállalkozásunk jövedelmezőségét kevésbé pontosan tudják megbecsülni, mint a könyvelő, akinél a konkrét, számszerű eredmények kialakulnak majd. De nézzünk néhány konkrétumot:

A Bt társas vállalkozás, ahol általában egy beltag a döntéshozó, a fő tulajdonos, és van egy kültag, aki nem szól bele a működésbe, de ad(hat) pénzt hozzá. A Bt jó választás akkor, ha tehát nem egyedül akarunk vállalkozást indítani. Ha egyedül szeretnénk, akkor az egyéni vállalkozás vagy az egyszemélyes Kft forma a jó választás.

De ha legalább ketten vagyunk, akkor Bt-t alapítsunk vagy Kft-t? A Bt könyvelés nem egyszerűbb, mint a Kft könyvelés. Viszont a Bt alapítás általában olcsóbb, mint a Kft alapítás. Bár ez sem minden ügyvédnél igaz. Akihez mi szoktuk irányítani az ügyfeleket, ott egyik sem drága.

A Kft korlátolt felelősséget jelent. Egy egyszerű példával élve: Ha félő, hogy a vállalkozásunk adósságot fog felhalmozni nyereség helyett, akkor jobban járunk, ha Kft alapítás mentén indulunk el. A Bt alapítás esetén ugyanis a teljes vagyonunkkal felelünk a cég adósságaiért. Ez volt a jogi különbség.

A Bt könyvelés és Kft könyvelés adózási fő különbsége az, hogy Bt-ként választhatjuk az igen népszerű KATA adózási formát. Ez egy döntő szempont lehet.