Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Gyakran előfordul az, hogy egy-egy egészséges termékbe, főként táplálék-kiegészítőbe vetett bizalom miatt valaki elkezd ennek forgalmazásával foglalkozni. Lévén az esetek többségében egy bolt, üzlet megnyitásához nincs elegendő tőke, idő, illetve elhatározás, így a jogi háttér megteremtésének a legegyszerűbb módja az egyéni vállalkozás.

Továbbá az is igaz, hogy az egészséges termékek, különösen a táplálékkiegészítők forgalmazásának jelentős részét hasítják ki maguknak az adott termékcsoportokkal foglalkozó hálózatok. Hiszen a hálózatok jellemzője, hogy nagyon széles körbe jutnak el, viszonylag kevés reklámköltséggel.

Az ilyen vállalkozók számára is a kézenfekvő megoldás az EV. Nagyon gyorsan (pár perc alatt) létrehozható, nincs ügyvédi költsége.

Azt mondhatom, hogy az állam által egy különösen támogatott vállalkozási formáról van szó. Nemcsak az alapítás, a fenntartás is viszonylag egyszerű és olcsó. Az egyéni vállalkozó könyvelés számos könnyítést tartalmaz a többi formához képest. Választható például a kisadózó forma (KATA), ami azt jelenti, hogy havi fix díj befizetésével kiváltható a legtöbb adó és járulék, ami másodállású vállalkozásban még kedvezőbben alakul.

Egy táplálékkiegészítővel foglalkozó EV-nek viszont nem biztos, hogy induláskor ez az optimális, ugyanis indulásnál még viszonylag kicsi a nyereség, így a KATA fix díja nem biztos, hogy megtérül. Viszont egy másik könnyítés, hogy (legalábbis e cikk írásakor) az egyéni vállalkozó elszámolhatja az üzemanyagköltségét átalányban, azaz nem kell útnyilvántartást vezetnie mindaddig, amíg 500 km-nél több utazást havonta nem akar elköltségelni. Ez a lehetőség például egy Kft. számára már nem nyitott. Így a táplálékkiegészítőt forgalmazó személy könyvelésében – ha induláskor még kevés a bevétel – nagyon kevés adminisztrációval elérhető a költségek megfelelő szembeállítása a bevételekkel.