Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Dübörög a kiállított számlák NAV-hoz történő automatikus jelentésének előkészítése. Folyamatosan jelennek meg a hírek ezzel kapcsolatban, ahogy közeledik a tervezett bevezetései határidő. Összeszedtem a lényegét annak, amit lehet tudni jelenleg a témáról.

Az adóhatóság azt várja, hogy a számlázó programok online bekötésével tovább fehéredik a gazdaság. Éppen ezért az első tervek arról szólnak, hogy csak a nagy összegű, azaz nagy ÁFA tartalmú (100 000 Ft-ot elérő ÁFÁs) számlák kiállítását kell majd lejelenteni azonnal – első körben. A legnagyobb fehérítő hatása annak lesz, hogy ez erősen megnehezíti majd a számlagyárosok “munkáját”, akik felgöngyölítését az nehezítette eddig meg, hogy a számlák, bevallások lassan csörgedeztek be a hatósághoz, mialatt az adott vállalkozás már el is kezdte eltüntetni a nyomait.

A tisztességes vállalkozóknak ez a lépés várhatóan nem fog hátrányt okozni, talán még előnnyel is jár, ha a konkurens vállalkozások tisztességtelenül működtek eddig, mert így hasonló adózási feltételekkel működhetnek majd mindannyian.

Egy ilyen újításnál – különösen a pénztárgépek körüli ígérgetések után – felmerül a kérdés, hogy ez mennyibe fog kerülni a vállalkozóknak? A könyvelő szemével azt mondhatom, hogy valószínűleg a számlázó programok terén fennálló jelenlegi verseny mellett számottevő plusz költség nem várható a mikrovállalkozóknál, legfeljebb némi szemléletváltásra lesz szükség. Jelentős fejlesztési költséggel azoknak kell számolniuk, akik saját fejlesztésű számlázó programot használnak, mert nekik önállóan kell a teljes fejlesztést véghezvinni. Szemléletváltás alatt azt értem, hogy minél jobban el tudja valaki tolni az online számlázók felé az üzletmenetét, annál kisebb járulékos költsége lesz, hiszen az eleve folyamatosan internetkapcsolatot igénylő online számlázók mellé már nem kell semmilyen online összeköttetés kiépítése, biztosítása.

Egy újfajta hatás is bizonyosan várható ettől a lépéstől. A NAV most is használ számos kalkulációt arra vonatkozóan, hogy kiszűrje, mely vállalkozásokat érdemes ellenőrizni. Az új export funkcióval egy újabb fegyvert kapnak a kezükbe, egy újabb erős szempontot, hogy a kiválasztás hatékonyabbá váljon. Ez is lehet egy jó pont a tisztességes vállalkozóknak, mert energiájukat remélhetőleg jobban le fogja kötni a tisztességtelen piaci tényezők kiszűrése.