Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A 2015-ben elfogadott törvény szerint mind a vállalkozások, mind a non-profit szervezetek 2016. március 15.-éig kaptak haladékot arra, hogy az új Polgári Törvénykönyv betűjének megfeleljenek, azaz a szükséges tartalmi és formai változásokat átvezessék az alapító okiratokba, például korlátolt felelősségű társaság esetén a társasági szerződésbe. Ezzel együtt a kft-k alaptőkéjét legalább 3 millió Ft-ra kellett emelni, ha annál kisebb volt.

Az Országgyűlés azonban az utolsó pillanatban (körülbelül 10 nappal előtte) további 1 év haladékot adott a kft-knek a törzstőke kötelező emelésére, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy ennek hiányában cégek tízezreit kellene törölni a nyilvántartásból, akik erre határidőre nem tudnak megfelelni az új elvárásoknak.

Jelenlegi ismereteink szerint (1 nappal a kötelező határidő előtt) ez a határidő kitolás nem vonatkozik azokra, akik törzstőkéje megfelelő, csak olyan régen volt társasági szerződés módosításuk, hogy a jelenlegi társasági szerződésük még nem tartalmazza az új PTK előírásait. Nekik tehát tartaniuk kell magukat a 2016. március 15.-i határidőhöz.

Ez a helyzet azért kínos egy kicsit, mert a határidő előtti utolsó munkanapon Tatabánya cégbírósága telefonos megkeresésünkre még nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre, hogy kire vonatkozik ez az országgyűlési döntésből eredő haladék, és kire nem…