Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

2016-tól megszűnik a rendkívüli eredmény kategória a számvitelben. Vajon ez csakis a helyi, például tatabányai könyvelő irodákat érinti?

Az adózás előtti eredmény ezután az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye és a pénzügyi műveletek eredményének együttes összege lesz. Ezelőtt a könyvelőnek a rendkívüli bevételek és ráfordítások között kellett kimutatni azokat a nem rendszeresen ismétlődő gazdasági eseményeket, melyek a normál üzletmenet részét képezték. Például: elengedett követelés, térítés nélkül átadott eszköz, halasztott bevétel/ráfordítás. Hasonlóan ezelőtt a könyvelőnek a rendkívüli eredményt befolyásoló tényezőként kellett könyvelnie azokat az ügyleteket is, melyek részesedésekhez, értékpapírokhoz, kölcsönökhöz vagy átalakulásokhoz kapcsolódtak.

Miért fontos ez a könyvelő iroda működésén kívül bárkinek, egy tatabányai vállalkozónak? A lényegre kevés könyvelő hívja fel a vállalkozók figyelmét: A számvitel ilyen változását le kell követni a számviteli szabályzatban. Ugyan ezeket a változásokat először a 2016. üzleti évre vonatkozó beszámolóban kell alkalmazni, tehát a 2015. év zárását még a könyvelő elvégezheti a korábbi módon, azonban a szabályzatnak már 2016. január 1.-jétől tartalmaznia kell mindazokat a szabályokat, melyek szerint a folyamatos könyvelés megvalósítható. Ez azt jelenti, hogy kivétel nélkül minden vállalkozónak fel kell kérnie a könyvelő irodáját, hogy módosítsa a számviteli szabályzatát. A számviteli szabályzatot ugyanis bármely ellenőrzés során bekérhetik, és kicsi az esély, hogy pont az ellenőrzés sűrűjében jutna eszébe a könyvelőnek, hogy ezt a 2016-os számviteli változást átültette-e.