Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A közvetített szolgáltatásokról szóló számlák kiállításába gyakran hiba csúszik. Ugyan a rossz gyakorlatot észre kell vegye a könyvelő legkésőbb a hibás számláknak a könyvelő irodába történő leadásakor, de azért nem árt ezt a pontot körüljárni.

Ha valaki alvállalkozót vesz igénybe egy munka elvégzéséhez, az általa kibocsátott számlára rá kell írni: közvetített szolgáltatást tartalmaz. Ez egy olyan tétel a számlán, aminek a hiánya bírsággal járhat, és mégis sajnos azt látjuk, hogy ez lemarad.

Ki az alvállalkozó? Az, akinek a munkáját változatlan formában továbbszámlázzuk. Például egy tatabánya webmester (honlapkészítő cég) az ügyfeleinek nem csak honlapokat készít, hanem azokat karban is tartja, és üzemelteti is. A honlap karbantartása egy saját hozzáadott értéke, de webmesterként ő nem üzemeltet szervereket, hanem a honlapok működtetéséhez szükséges tárhelyeket egy tatai tárhelyszolgáltató cégtől rendeli meg. Ebben a felállásban a tatabányai webmester továbbértékesíti a tatai alvállalkozójának a szolgáltatását. Azaz a tatabányai honlapkészítő vállalkozásnak azokon a számláin, amiken szerepel a honlapok üzemeltetésének költsége (értsd: tárhely szolgáltatás), fel kell tüntetnie azt, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Értelemszerűen azokon a számlákon, amik ezt a fajta közvetített szolgáltatást nem tartalmazzák (értsd: például csak honlap karbantartás), ott ezt a sort sem kell feltüntetni.

Fontos különbséget tenni aközött, hogy egy szolgáltatás beépül-e a saját szolgáltatásunkba, vagy pedig változatlan formában adjuk azt tovább. Ha például a tatabányai honlapkészítő igénybe veszi egy másik programozó segítségét, és ő honlap programozási feladatokról állít ki számlát felé, akkor ez nem minősül alvállalkozói munkának, mert nem változatlan formában értékesítettük tovább.

Ha nem könnyen követhető, hogy melyik számlánk tartalmaz közvetített szolgáltatást, és melyik nem, és ezt a könyvelővel történő konzultáció sem oldja fel, akkor ráírhatjuk a számlára minden alkalommal, hogy : A számla közvetített szolgáltatást tartalmazHAT! Ezt akár a számlázó programba is be lehet építeni, és akkor nem marad le.