Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Érdemes egyszer átnézni, hogy mit jelent az adó, mit jelen a díj, és mit jelent az illeték. Ezek nemcsak a könyvelés részét képezik, hanem ügyfélként – egy tatabányai, tatai Kft., Bt ügyvezetőjeként, alapítvány, egyesület képviselőjeként is illik tisztában lenni a különbséggel.

Az adó jellegzetessége, hogy nem jár érte semmilyen közvetlen ellenszolgáltatás, ez egy befizetési kötelezettség. A költségvetés vagy Tatabánya, Tata önkormányzatának finanszírozását szolgálja, és valamilyen logika mentén kialakított közteherről van szó. Vannak vállalkozásokat terhelő adók, például a társasági adó, iparűzési adó, és vannak a jellemzően a lakosságot terhelő adók, például a személyi jövedelemadó, az általános forgalmi adó, vagy az ingatlanadó. Adók módjára beszedhetők még a járulékok is, amit a könyvelés bérszámfejtése határoz meg.

A díjat általában valamilyen közvetlen ellenszolgáltatásért fizetjük.

Az illeték pedig szintén nem adó, mert ellenszolgáltatás jár érte. Valamilyen közigazgatási közvetlen ellenszolgáltatásért szoktunk fizetni, például tulajdonszerzési illeték, cégmódosítás illetéke. Az illeték mértéke jellemzően nincs szoros kapcsolatban a kapott ellenszolgáltatás “piaci” értékével, hiszen ezek a szolgáltatások a piacon nem elérhetőek, és egyébként is kötelező érvényűek.