Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A személyi jövedelemadó (SZJA) kulcsa 2016. január 1.-től az eddigi 16%-ról 15%-ra csökken.

Egy ilyen kicsi, 1%-os módosítás nem tűnik soknak, ám minden munkáltató szeretne minél nagyobb értéket adni a fizetéssel úgy, hogy az minél kevesebbe kerüljön. Ez az 1%-os SZJA módosítás mindenkit érint, és a könyvelő bérszámfejtésén keresztül az összes alkalmazott megkapja ezt a körülbelül plusz 1%-ot.

Az adókulcs változása miatt szükséges volt a családi kedvezmény kismértékű átalakítása is, mert a kormány kijelentette, hogy azok nettó értékét nem szeretné csökkenteni. Mivel a családi kedvezmény közvetetten függ az SZJA kulcstól, ezért a módosítás értelmében megmaradt annak nettó értéke. Ezzel a módosítással elég, ha a könyvelő számol.

A 16%-ról 15%-ra csökkentés azonban a társaság tagi kivétjeit is komolyan érinti. Az osztalékfizetés adózása eddig sem volt rossz, a könyvelők szerint Magyarországon az osztalékfizetés a környező országokhoz hasonlítva elég vonzó. Az osztalékfizetéshez három fő adó- és járuléktétel kötődik. A társasági adó idén is 10% maradt a viszonylag kis forgalmú vállalkozásoknál. Miután a társasági adót kifizették, a taggyűlés döntése alapján osztalék fizethető. Ehhez a könyvelő már csak 16% helyett 15%-os SZJA előleget von le, illetve az egészségügyi hozzájárulást, aminek az éves összege 450000 Ft-ban maximálva van. Így, nagyobb összegű egyidejű osztalék fizetése esetén látható, hogy hogy milyen fontos ez az 1%-os csökkenés. A 15%-os SZJA adófizetés már a 2015. évi osztalékra is vonatkozik, hiszen annak a kifizetése 2016-ban valósul meg.

Hogyan lehet a legkönnyebben elérni azt, hogy ne 2-3 tag után fizessünk egészségügyi hozzájárulást? Olyan közgyűlési döntést kell hozni, hogy lehessen osztalékot fizetni ne csak a tulajdonrész arányában, hanem akár csak egy személynek. Évente mindig csak 1 személynek… De ez már nem a könyvelő feladata, hanem keresse meg tatabányai, tatai ügyvédét, vagy a helyi ügyvédét, ha máshol dolgozik. Az új társasági jog már lehetőséget ad erre.