Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Idéntől az adóhatóság kétféle csoportba sorolja az adózó vállalkozásokat. Lesznek jó adózók és rossz adózók. Illetve, hogy pontosítsuk, ez a besorolás csak a cégbejegyzésre kötelezett adózókra vonatkozik, az egyéni vállalkozókra és magánszemélyekre nem.

A megbízható adózó besoroláshoz 10 kritériumot kell teljesíteni a vállalkozásoknak. Hasznos, ha a könyvelő már most is utánanéz, hogy van-e olyan kritérium, aminek az Ön vállalkozása még nem felel meg, de megfelelhetne. Először ugyanis az adóhatóság idén félévkor értesíti majd arról, hogy a megbízható, vagy kockázatos kategóriába sorolják a cégét. Ha egyikről sem kap értesítést, akkor marad a normál kategóriában: se nem megbízható, se nem kockázatos.

Van-e kihatással a besorolás arra, hogy egy cég budapesti, vagy vidéki, pl. tatabányai székhelyű? Nincs arra vonatkozó információ, hogy a megyei hatóságok bármilyen megkülönböztetést alkalmaznának a fővárositól.

Megéri megbízható adóssá válni, érdemes ezért olyan könyvelővel dolgozni, aki segít ezt elérni: A megbízható adózó státusszal egyebek mellett olyan előnyök járnak, hogy kisebb mulasztás esetén nem állapítanak meg bírságot, illetve a bírság legfeljebb a törvényben meghatározott összeg fele lehet.