Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A törvényhozó évről-évre azon dolgozik, hogy a gazdasági társaságok ne csak jogszerűen, hanem az államnak tetsző jogszerű módon működjenek. Ennek egyik területe az, hogy az állam folyamatosan igyekszik visszaszorítani az olyan társaságok tevékenységét, melyek veszteségesen működnek. Ha ugyanis egy cég veszteségesen működik, amögött az esetek nagy többségében az húzódik meg, hogy a tevékenységének egy részéről nem állít ki számlát, így az ÁFA összegével, majd a valódinál kisebb megjelenő bevétele révén áttételesen a bérek járulékaival is megrövidíti az államot.
Már 2016 előtt is bevezették a társasági adónál az elvárt jövedelem fogalmát, de eddig az elvárt jövedelem kiszámításánál le lehetett vonni a továbbértékesített termékek és szolgáltatások bekerülési költségét. Erre 2016-tól (azaz legkorábban a 2016-os, 2017. májusában benyújtott beszámolóban) már nincs lehetőség.
Ez a változás kevéssé érinti azokat a vállalkozásokat, melyek viszonylag kevés terméket vagy szolgáltatást viszontértékesítenek, ám annál jobban érintik azokat, akik kis árréssel bonyolítanak le nagy forgalmat, jellemzően a nagykereskedőket. Ha például egy nagykereskedőnek a továbbértékesítésen összesen 2% haszna keletkezik, az új törvény szerint ezt a 2%-ot teljes mértékben nyereségnek kell tekinteni, és meg kell fizetni utána a társasági adót. Pedig a nagykereskedőnek ebből a 2%-ból még fedeznie kell a működési költségeit is!
Ez az adóváltozás nem érinti az iparűzési adó kiszámítását, azaz körzetünkben a Tatabánya, Tata városa felé fizetendő iparűzési adót, ahol továbbra is levonható a továbbértékesítés bekerülési költsége.