Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

A válasz röviden: 2016-ban 25,5%-os költséghányad alatt megéri az EVA szerint adózni.

A 25,5% költséghányadban benne van minden költség, azaz a beszerzési, gyártási, üzemeltetési és munkabérköltség is!

Aki az EVA szerinti adózást választja, annak a költségeivel nem kell, és nem is lehet elszámolni (de ettől még meg kell őriznie a költségszámlákat). Az adóját a bevételek után fizeti, és az adó mértéke fix 37%. Ez a 37% a múltban lényegesen kisebb volt, de bizonyos feltételek fennállása esetén ma is az EVA a legkedvezőbb adózási forma. Általában csak akkor szokták alkalmazni, ha a vállalkozás be tud jelentkezni az ÁFA-körbe, mert a fix adómérték független attól, hogy a kiszámlázott díjak tartalmaznak-e ÁFÁ-t, vagy nem. (Az üzleti partnerek általában vissza tudják igényelni az általunk kiszámlázott ÁFÁ-t, de ha mi a bruttó összeg után adózunk, akkor így több marad.) Emellett, mivel a költségeket nem lehet figyelembe venni az adó számításánál, így az olyan vállalkozások, melyek árukat továbbértékesítenek, jellemzően nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

A megéri vagy nem éri meg számítást a következőképpen végeztük.

Feltételeztük, hogy a vállalkozás ÁFA körös, és a társasági adó vagy az EVA között kell választania. Munkabért, minimálbért így is, úgy is fizet legalább egy személy után, ezzel az egyszerűség miatt most nem számolunk. A társasági adó esetén a bejelentett munkabérén felüli többletjövedelmét a legkedvezőbb módon, osztalékként venné fel. Ennek a költsége összesen a kivett összegre vetítve 36,1% (ennek a számítását most mellőzzük). Az egyszerűség kedvéért 100 000 Ft nettó bevétellel számolunk, és ktgh-nak rövidítjük a költséghányadot. Pl. 20%-os költséghányadánál ktgh = 0,2.

Az EVÁ-s vállalkozónál ennyi bevételből az adózás után (100 000 + ÁFA) * (1- 0,37) marad meg, illetve költségként felmerül nála (100 000 * ktgh), ezért ez még levonandó.

Keressük azt, hogy hány százalékos költséghányadnál egyezik ez meg a társasági adó + osztalékadó esetén kalkulált kivehető nyereséggel. Itt csak a költségek levonása utáni rész képezi az adóalapot, ami 100 000 * (1-ktgh), és ennek megmarad a kumulált adó utáni része, azaz (1-0,361). Ha ebből a két oldalból egy egyenletet képzünk, kiadódik, hogy ktgh=25,5%, azaz ezalatt megéri EVA alatt adózni.

Sajnos az EVÁ-t nem választhatja egy induló vállalkozás, de az induló vállalkozásoknak ott van a KATA lehetősége, ami sok esetben még az EVÁ-nál is kedvezőbb.