Könyvelés helyben - könyvelés távban 06-20-333-4444

Az utóbbi napokban több terv kiszivárgott a sajtón keresztül arról, hogy hogyan kívánják átalakítani a könyvelők képzését és ellenőrzését. Ezek közül néhány ellentétesnek látszik, ezért megéri összeszedni a híreket, hogy láthassuk, mire számíthatunk.

A könyvelő képzés jelenleg egy körülbelül 3 éves folyamat, mely 2 egymásra épülő OKJ-s képzést jelent: a pénzügyi-számviteli ügyintézői tanfolyam körülbelül másfél évét követi a vállalkozói (vagy államháztartási) mérlegképes könyvelő képzés. Könyvelést lehet emellett még nappali tagozatos iskolában is tanulni, de bizonytalan, hogy ezt a jövőben el fogják-e fogadni megfelelő végzettségként.

Az OKJ-s képzést biztosan, mert híre ment, hogy várhatóan ősztől meg akarják szigorítani a vizsgázási feltételeit. Nem tudni még, hogy a folyamatban lévő képzésekre is vonatkozni fog ez a szigorítás, vagy csak előremenően. Azt sem tudni még, hogy ez a szigorítás mit jelenteni. A sikeres vizsgák százaléka most sem túl rózsás, ami talán visszavezethető arra, hogy nem elegendő óraszámban tanítják ezt a tárgyat. Persze hogy az óraszámhoz is hozzányúlnak-e majd, ki tudja…

Emellett szintén friss hír, hogy a pénzügyi-számviteli ügyintézői és a vállalkozói mérlegképes könyvelő tanfolyamokat ingyenesen is elérhetővé kívánják tenni. Jelenleg mindenki számára személyenként összesen két ingyenes OKJ-s képzés elérhető, állami támogatás gyanánt. Ha a könyvelő képzés is bekerülne ide, az a gyakorlatban azt jelentené, hogy az érdeklődők ezt is választhatnák ingyenes OKJ-s jogviszonnyal.

Ami az én olvasatomban azt jelentené, hogy többen fogják ezt elvégezni, ha ingyen lesz. Azaz több könyvelő lesz. És vajon a több könyvelő képzettebb is lesz egyszerre, ha szigorítják a vizsgafeltételeket? Ez általában fordítva szokott lenni: ha több a frissen végzett könyvelő, az össztudás akkor is állandó 🙂